IS EEN HOOGWERKER CERTIFICAAT VERPLICHT?

…de Arbowet eist wel dat werkgevers kunnen aantonen dat hun personeel voldoende opgeleid is in het veilig werken met een hoogwerker. Een medewerker moet weten op welke manier hij veilig en deskundig hoogwerkers gebruikt. Wanneer medewerkers betrokken raken bij een ongeval, zult u de verzekeraar en arbeidsinspectie moeten kunnen overtuigen dat uw medewerkers zo goed mogelijk zijn opgeleid. De bewijslast ligt bij de werkgever: hij moet bewijzen dat zijn medewerkers weten hoe ze de hoogwerker veilig gebruiken. Daarnaast eist de arbeidsinspectie dat medewerkers op de hoogte zijn van actuele wetgeving omtrent het werken met een hoogwerker.

Een werkgever zal daarom vrijwel altijd eisen dat zijn personeel een geldig hoogwerker certificaat bezit. De werkgever is verantwoordelijk voor het kennisniveau van zijn personeel. Een hoogwerker certificaat is dé manier om aan te tonen dat uw personeel voldoende opgeleid is in het besturen en bedienen van een hoogwerker. Ook besteden we veel aandacht aan actuele veiligheidseisen en wetgeving.

Waar voldoet een goede hoogwerker cursus aan?

Allereerst bestaat een hoogwerker cursus uit een deel theorie en een deel praktijk. U moet namelijk zelfstandig kunnen werken met een hoogwerker, maar u moet ook op de hoogte zijn van de actuele wetgeving en veiligheidseisen. Daarom besteden we aandacht aan theorie: naast de arbowetgeving komen veiligheidsregels en inzetbaarheid van hoogwerkers aan de orde. Ook leren we uw medewerkers door middel van diverse praktijkoefeningen hoe ze veilig een hoogwerker gebruiken. We bieden hoogwerker opleidingen aan voor beginners en gevorderden:

Ook is het mogelijk om de hoogwerker opleiding bij u op locatie te volgen. Doordat we uw personeel ter plaatse opleiden, is uw personeel maar één uur uit de roulatie. U bespaart niet alleen op opleidingskosten maar ook op arbeidsuren. Een hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig.

Bekijk alle hoogwerker cursussen

Veilig gebruik van een hoogwerker

Tijdens een hoogwerker cursus leert u hoe u veilig werkt met een hoogwerker. Dit leert u tijdens het theoriegedeelte, maar ook tijdens het praktijkonderdeel. U leert onder andere over onderstaande zaken over het veilig gebruik van een hoogwerker:

  • De hoogwerker mag niet gebruikt worden op een scheve ondergrond. 5 graden is de grens.
  • De hoogwerker mag niet gebruikt worden bij windkracht 6 of hoger.
  • Er is een maximale toelaatbare werklast die niet overschreden mag worden. Uiteraard moet deze last ook verdeeld worden over de werkbak.

Neem contact op

Heeft u nog vragen over de geldigheid van een hoogwerker certificaat? Neem contact op met Hoogwerker-certificaat.nl:

Dé beste keuze voor hoogwerker trainingen en opleidingen

Voor bedrijven bieden wij onze nieuwe en zeer effectieve 1-uurs Incompany training aan.
Als particulier kunt u uw hoogwerker certificaat halen op meerdere locaties door heel het land.

Certificering in 1 uur!Bekijk alle opleidingen